Losser Digitaal
Image default
Wonen

Tegels egaliseren

Wanneer je van plan bent om je een nieuwe vloer te leggen, maar je hebt momenteel tegels, is het verstandig en zeer handig om als eerst de tegels te egaliseren. Doordat je de tegels egaliseert verkrijg je een gladder en vlakker oppervlak waardoor het makkelijker is om de nieuwe vloer te leggen. Het egaliseren zorgt ervoor dat je de huidige vloer niet volledig moet afbreken, maar dat je over je huidige vloer een nieuwe vloer kan leggen.

Benodigdheden

Natuurlijk voordat je aan de slag gaat met je tegels egaliseren moet je de juiste benodigdheden bij de hand hebben. Je hebt nodig: een schroevendraaier, een uitvlakmortel, een diamantschuurmachine, ontvetter, primer, egaline, lijmspaan, prikroller, mengemmer.

Vergeet ook niet om iemand erbij te roepen die jou kan helpen met de tegels egaliseren, zo verloopt het proces vlotter en kun je sneller doorwerken zonder dat de egaline opdroogt.

Stappen volgen

Hieronder som ik de stappen op die je het best volgt als je ervoor kiest om de tegels te egaliseren.

  • De eerste stap is de tegels controleren

Heb je alle benodigdheden bijeen gekregen dan kun je nu beginnen met het voorbereiden. Ga eerst na of alle tegels nog vastzitten, dit kun je doen door met een schroevendraaier op elke tegel te tikken. Als er een tegel los zit dan kun je het best de tegel verwijderen en de ruimte opvullen met een uitvlakmortel.

  • De tweede stap is de tegels voorbereiden

Als je er zeker van bent dat alle tegels vastliggen dan kun je nu beginnen met het opruwen van de tegels. Het opruwen is noodzakelijk voor de hechting van de egaline die zal volgen. De tegels opruwen kun je doen met een diamantschuurmachine en deze vervolgens te ontvetten met een ontvetter, daarna reinig je de tegels met water.

Wanneer je tegels gaat egaliseren moet je de juiste primer ook aanbrengen.

  • De voorlaatste en vierde stap de egaline aanmaken

Als je er zeker van bent dat de primer is opgedroogd dan kun je nu beginnen met de tegels te egaliseren. Breng eerst het water aan in de emmer en vervolgens de egaline. Voor de binding van het stof is het zéér belangrijk om het mengsel goed te mengen en één á twee minuten te laten rusten.

  • Tot slot de vijfde stap, tegels egaliseren

Om je tegels te egaliseren giet je nu de egaline uit op de vloer en verdeel je deze met een lijmspaan. Wanneer je alles voldoende hebt verdeeld moet je 12 tot 48 uur wachten tot de egaline is opgedroogd.

https://www.egaliseer.nl/egaliseren-tegelvloer/

Gerelateerde artikelen

Waarom het een goed idee is om een slotenmaker in te schakelen: 5 tips om uw huis veilig te houden

2e hands keukens kopen

De Interieur-Hoek: Jouw bron van interieurinspiratie en advies