Losser Digitaal
Image default
Wonen

Plaatsing zonnepanelen

We kopen allemaal massaal zonnepanelen in om deze te plaatsen op onze woning. Het is een duurzame vorm van energie winnen en het blijkt ook nog kostenbesparend op lange termijn. Hou rekening met de volgende zaken voor het plaatsen van je zonnepanelen.

Waar plaatsen? Dit lijkt een inkoppertje te zijn: op het dak van je huis! Nou, dat hoeft dus niet altijd. Het is wel de meest gangbare wijze voor het plaatsen van je zonnepalen. Daarnaast hoef je voor zonnepanelen op je dak ook geen vergunning aan te vragen. Naast het plaatsen van zonnepanelen op je dak, kan je deze ook op andere plaatsen laten installeren. Bijvoorbeeld in de grond van je tuin of weiland. Hiervoor is ook geen vergunning nodig, maar je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Informeer je dus zeker vooraleer je dit op eigen houtje gaat doen.

Een andere optie is om zonnepanelen op je gevel te plaatsen. Gezien het nog niet veel gedaan wordt, is het nog niet duidelijke wat de regelgeving hieromtrent is. Er zijn gemeentes die hier niet op staan te springen, gezien het aanzicht van een woning veranderd. Ook hier geldt dus opnieuw: vraag zeker in je gemeente na wat de regels zijn. Er zijn bijvoorbeeld al een aantal gevallen bekend die in het nieuws voorbij zijn gekomen en die uiteindelijk na een lang proces wel toestemming gekregen hebben.

Schaduw Gezien zonnepanelen zonlicht nodig hebben om daadwerkelijk te kunnen werken, wordt het aangeraden om de zonnepanelen te plaatsen waar er zo min mogelijk schaduwvorming mogelijk is. De zonnepanelen kunnen alsnog werken wanneer er schaduw is, maar ze behalen dan niet hun maximale capaciteit. Meestal is de elektriciteit dat gewonnen wordt uit de zonnepanelen dan niet voldoende voor het hele huishouden. Dit bovenstaande verhaal geldt vooral voor reguliere zonnepanelen. Ondertussen zijn allerlei hulpmiddelen, bijvoorbeeld een power optimizer, op de markt gebracht om ook in schaduw je zonnepanelen optimaal te laten werken. Je komt dan uiteindelijk wel wat duurder uit op de totale kosten, gezien je extra apparaten moet aanschaffen om alles uit je zonnepanelen te halen.

Gerelateerde artikelen

4 dingen om over na te denken bij nieuwe verwarming in huis

Waarschijnlijk hebben de buren al kunstgras

Kunsthaag Klimop tegels, de ideale wanddecoratie