Losser Digitaal
Image default
Wonen

Hoe regel je de taxatie van je woning?

Als je van plan bent om een huis te gaan kopen, heb je meestal een hypotheek nodig. De bank verstrekt deze hypotheek. De bank wil daarom weten hoeveel het huis wat je wilt gaan kopen waard is, waardoor taxatie verplicht is. Taxatie is altijd verplicht, zowel bij een normale als een gedwongen verkoop. Hoeveel een woning waard is, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de gemeente waar de woning staat, of je in het centrum of buitenaf woont, of er een tuin is, de staat en indeling van het huis, isolatie, de grootte van het huis en eventueel erfpacht. Je kunt taxatie regelen bij diverse makelaars, waaronder Van ‘t Hof. Wil je meer informatie over taxatie? Lees dan deze blog!

Wanneer wordt een taxatie uitgevoerd?

De taxatie van een woning wordt pas gedaan als de nieuwe eigenaren een voorlopig koopcontract hebben getekend. Dit is wanneer koper en verkoper het eens zijn geworden over de prijs van de woning. Vaak zijn makelaars, waaronder Makelaar Gouda, ook degenen die de taxatie uitvoeren. Meestal zijn de verkopende en aankopende makelaars bevooroordeeld, en daarom is het slim om een derde makelaar in te schakelen. Deze makelaar kan de taxatie dan uitvoeren. Normaal gesproken doet je makelaar de taxatie van het huis, maar als je geen makelaar in de arm neemt moet je wel verplicht een taxateur vinden.

Waarom is er weinig verschil tussen de aankoopprijs en de taxatiewaarde?

Er is doorgaans weinig verschil tussen de aankoopprijs en de taxatiewaarde van de woning in kwestie. En dat is een goed teken, want het is problematisch als de woning lager wordt getaxeerd dan wat je ervoor betaald hebt. De maximale te verkrijgen hypotheek is namelijk gebaseerd op je inkomen én de taxatiewaarde van de woning. Je kunt niet meer lenen dan de getaxeerde waarde. Ook krijg je te maken met bijkomende kosten, en als je geen spaargeld hebt krijg je de hypotheek mogelijk niet rond.


Gerelateerde artikelen

een stoel opnieuw bekleden?

4 goede redenen om te gaan verhuizen

Nieuwe manier van opslaan