Losser Digitaal
Image default
Wonen

Hoe bouw je zelf een spouwmuur?

Ben je van plan om zelf een spouwmuur te gaan bouwen voor je huis of wat anders? Dan is het verstandig dat je wel een beetje bouwtechnisch bent. Door zelf een spouwmuur te bouwen zul je een hoop besparen zoals op de energiefactuur, maar je zult ook een aangenamer binnenklimaat creëren. Om het zelf voor elkaar te krijgen is het handig dat je weet waarom je een spouwmuur gaat bouwen, wat de voordelen ervan zijn en welk gereedschap je ervoor nodig hebt. Het is belangrijk dat je iedere spouwmuur eerst goed laat beoordelen door een vakman!

Waarom zou je zelf een spouwmuur bouwen en isoleren?

Als je in een woning woont die al behoorlijk oud is zul je maandelijks een behoorlijk voorschot moeten betalen aan het desbetreffende energiebedrijf. Soms denk je dat je een behoorlijke teruggave zal gaan krijgen, maar ondanks dat zal dit enorm tegenvallen. Je zult negen van de tien keer zelf meestal nog moeten bijbetalen. Hier hou je natuurlijk geen rekening mee. Maar helaas is het wel de realiteit. Als je zelf een spouwmuurisolatie zal doen zul je enorm gaan besparen.

De voordelen van een spouwmuur bouwen

Wil je graag spouwmuurisolatie hebben in je woning? Dan is het zeker de moeite waard om je bestaande spouwmuur te isoleren. Je spouwmuur isoleren heeft enkele voordelen zoals:

  • Het is energiebesparend. Dat komt omdat het dan beter thermisch geïsoleerd is. Je woning kan dan effectief verwarmen. Hierdoor zul je op je energiefactuur gaan besparen.
  • Je creëert een aangenaam binnenklimaat. Hierdoor zal het in de woning lekker warm zijn tijdens de koudere periodes en koeler zijn in de warme periodes.
  • Je woning zal stijgen in waarde. Dit komt omdat de woning zuiniger gemaakt is en hierdoor zal het huis een betere energielabel krijgen. Dat geeft weer voordelen bij een eventuele verkoop.
  • Je hebt een snellere terugverdientijd. Door de energiebesparing en subsidies zul je de investering van het isoleren van de spouwmuur in enkele jaren hebben terugverdiend.
  • Het kan snel geplaatst worden, namelijk al in een dag. Daarbij zul je geen grote breekwerken hebben en je zal geen plaats aan de binnen- of buitenkant van je woning gaan verliezen.

Welk gereedschap heb je allemaal nodig voor de bouw van de spouwmuur?

Een spouwmuurisolatie ziet er gemakkelijk uit, maar dat is het zeker niet. De matten die je nodig hebt kun je kant en klaar in een bouwmarkt kopen. Maar hoe ga je die nu in de muur krijgen? Dat is heel simpel: de muur na-isoleren kun je doen door een soort patroon te boren in de buitenmuur. Daar komt het isolatiemateriaal door de spouwmuur heen. Dit wordt gedaan door een apparaat dat daarvoor bedoeld is, die spuit het erdoor. Zo’n apparaat zal je moeten huren bij een gespecialiseerd bedrijf. Vergeet niet om een speciaal beschermend pak aan te doen want het materiaal waar je mee werkt is niet goed voor je gezond.

Gerelateerde artikelen

Zorg met een glazenwasser in Ede voor glanzende ruiten

Verhuizen naar Maastricht?

Een tweedehands keuken waar je rekening mee moet houden