Losser Digitaal
Image default
Wonen

Hier moet je op letten als je een nieuw bed gaat kopen

Hier moet je op letten als je een nieuw bed gaat kopen

De gemiddelde Nederlander slaapt zo’n 7 uur en 20 minuten per nacht. Reken je dit door, ondervind je dat je per kalenderjaar, grofweg zo’n 110 dagen slapend doorbrengt. Het is dus een understatement om te zeggen dat een goede nachtrust essentieel is. 

Een belangrijk onderdeel van je nachtrust is een goed bed. Een bed helemaal afgestemd op jouw wensen, zodat je optimaal kunt genieten van je nachtrust. Klinkt goed, niet? Maar waar moet je nu precies op letten als je op zoek gaat naar een nieuw bed? Wij zochten het voor je uit.

In dit artikel vind je een overzicht van verschillende aspecten waar je rekening mee kan houden tijdens het aanschaffen van een nieuw bed. 

Boxspring of ledikant?

Zowel een boxspring, als ledikant zijn allebei goede onderstellen voor een comfortabel bed. Of je gaat voor een boxspring of ledikant, is dus puur een kwestie van smaak. Denk hierbij voornamelijk na over welk systeem je mooier vindt. Hou ook hier weer rekening met praktische zaken. Een boxspring kan namelijk vaak niet compleet gemonteerd worden. Moet het bed via een trappengat naar de slaapkamer? Dan kan het dus zomaar zijn dat een boxspring de beste keuze is.

Houdt er wel rekening mee dat boxsprings vaak beperkter zijn in hun opties. Wil je een verstelbaar bed, waarin je bijvoorbeeld rechtop kan zitten, ga dan voor een ledikant met een verstelbare lattenbodem. Wil je een boxspring met gelijkwaardige opties? Dan kan het lonen om eens te kijken naar een senioren boxspring. Dat is een boxspring met slimme opties, gericht op de senioren doelgroep.

Het formaat van je nieuwe bed

Denk allereerst na over het ideale formaat van je nieuwe bed. Welk formaat het beste bij jou past, ondervind je door antwoord te geven op de volgende vragen:

 1. Is het bed voor jou alleen? Of deel je het bed met iemand?
  Als het bed voor je alleen is, kun je genoegen nemen met een twijfelaar (140 cm breed). Slaap je met je partner in het bed? Dan is een twijfelaar aan de krappe kant. In dit geval kun je beter kijken naar een bed van 160 cm of 180 cm breed.

 2. Hoelang ben je?
  Naast verschillende breedtematen, zijn er ook verschillende lengtematen. De standaard lengtemaat is 200 cm. Ben je erg lang? Dan is het fijn om een langer bed te hebben. Kijk in dit geval naar bedden van 210 of 220 cm lang.

 3. Hoeveel ruimte heb je in je slaapkamer?
  Bij de aanschaf van een nieuw bed is het belangrijk om ook rekening te houden met de praktische zaken. Denk goed na over de vrije ruimte in je slaapkamer. Past een groot bed van 180*200 cm wel?

 4. Past het bed wel door het trappengat?
  Nog een praktisch aspect waar je rekening mee dient te houden zodra je een nieuw bed aanschaft, in hoeverre past het bed door je trappengat? Het zou zonde zijn als je een bed koopt die je vervolgens niet op je slaapkamer kunt krijgen.

Door het beantwoorden van deze vier vragen krijg je een beeld van een juist formaat. Om nog beter antwoord te geven op de vraag, ‘welk formaat past het beste bij mij?’, kun je rekening houden met de volgende vuistregels:

 • Tel voor de juiste lengte van het bed, 20 cm bij je eigen lengte op.

 • Kijk voor de juiste breedte van het bed goed naar je eigen lichaamsbouw. Ervan uitgaande dat je met 2 personen in het bed moet slapen, deel de breedte van het bed door 2 (dus in een bed van 160 cm, heb je zo’n 80 cm bewegingsruimte in de breedte).

De meest gekozen breedtes voor tweepersoonsbedden zijn 160- of 180 cm.

De hoogte van het bed

Naast de breedte en de lengte van je nieuwe bed, is het belangrijk om ook goed na te denken over de ideale hoogte van je bed. Kies voor een laag bed als je de ruimte groter wilt doen lijken. Hou er wel rekening mee dat een laag bed over het algemeen minder praktisch is, op gebied van ergonomie.

Kies voor een hoog bed als je een makkelijke instap wilt hebben. Bij een hoog bed wordt je rug minder belast tijdens het in- en uit het bed stappen. De ideale hoogte van het bed is zo’n 50 cm, gemeten vanaf de grond tot het matras. Dit formaat komt namelijk overeen met de knieholte. Bij het instappen wordt hierdoor je knieen en je rug het minst zwaar belast. Een hoog bed is ook gemakkelijker wanneer je het beddengoed wilt verversen. 

Voor de senioren doelgroep ons ons, zijn er speciaal seniorenbedden ontwikkeld. Deze bedden zijn vaak in hoogte verstelbaar, wat zorgt voor een instaphoogte die precies aansluit bij het lichaam van de gebruiker. Ook wordt het verversen van het bed en het schoonmaken onder het bed op deze manier nog eenvoudiger gemaakt.

 

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/boxsprings/

Gerelateerde artikelen

Waarom een vloer laten egaliseren?

Zoek de ontspanning in jouw eigen achtertuin

Raambekleding slaapkamer bij House&Home