Losser Digitaal
Image default
Wonen

De mooiste rolgordijnen op maat

Rolgordijnen zijn er in vele uitvoeringen. Je kunt ze kant en klaar in standaard maten kopen, maar de mooiste rolgordijnen worden speciaal voor jouw ramen op maat gemaakt. In deze blog vertel ik meer over de verschillende mogelijkheden van maatwerk rolgordijnen.

Verduisterend of lichtdoorlatend?

De eerste keuze die je maakt bij het bepalen van wat voor soort rolgordijn je voor je ramen wil hangen, is of je wel of niet wil dat er licht door naar binnen komt en of je erdoor naar buiten wil kunnen kijken. Kies je voor een verduisterend rolgordijn met zijgeleiding, een transparant of lichtdoorlatend of voor een extra zonwerend rolgordijn?

De verduisterende rolgordijnen zijn erg geschikt voor de slaapkamer. Deze stoffen zijn aan de achterzijde voorzien van een laagje blackout, waardoor licht geen kans krijgt om door de stof naar binnen te schijnen. Dit is natuurlijk ideaal als je in het donker wil slapen of je ruimte om andere redenen donker wil maken. Als je een rolgordijn zoekt voor privacy, maar wel graag nog natuurlijk licht binnen wil laten komen, dan zijn lichtdoorlatende of semi-transparante rolgordijnen heel geschikt. Door deze stof kun je niet naar binnen of buiten kijken, maar er komt wel nog licht doorheen.

Als je op zoek bent naar optimale zonwering, maar wel graag naar buiten wil kijken, dan zijn rolgordijnen met een transparante of screen stof heel geschikt. Deze rolgordijnen bieden optimale zonwering, maar weinig privacy. Als het binnen lichter is dan buiten, dan kun je van buiten naar binnen kijken door de stof van het rolgordijn.

Bediening van het rolgordijn

De meeste rolgordijnen zijn voorzien van een ketting. Met deze ketting kun je het rolgordijn eenvoudig omhoog of omlaag rollen. Het is ook mogelijk om elektrische rolgordijnen te bestellen. Deze rolgordijnen zijn dan voorzien van een motor die de rolgordijnen omhoog en omlaag beweegt. Er zijn meerdere bedieningsopties voor deze rolgordijnen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een schakelaar aan de muur, maar ook voor bediening met handzender of app op je telefoon. Het grote voordeel van bediening met app is dat je niet thuis hoeft te zijn om je rolgordijnen op en neer te laten bewegen. Je kunt ze dan bijvoorbeeld bedienen vanaf je vakantie-adres of werk.

Ook als je geen elektrische aansluiting hebt bij je raam is het mogelijk om een rolgordijn met motor te plaatsen. Er zijn namelijk ook motoren die worden aangedreven door een oplaadbare batterij. Deze batterij gaat lang mee en hoeft dus maar een paar keer per jaar te worden opgeladen.

Afwerking van het rolgordijn

Bij de standaard en meest verkochte rolgordijnen zie je aan de bovenkant van het gordijn de rol met de opgerolde stof. Het is ook mogelijk deze rol aan de achterkant van het gordijn te laten plaatsen, dan wordt deze andersom op de rol geplaatst. Dit is bijvoorbeeld handig als je het doek een beetje verder van je raam wil laten afrollen, zodat het de klink van een draaikiepraam of deur niet raakt.

Het is ook mogelijk om het rolgordijn te voorzien van een mooie cassette. Dit kan een ronde of vierkante uitvoering zijn, in wit, technisch zilver of zwart. Als je voor deze optie kiest, dan kun je je rolgordijn ook laten voorzien van elektrische bediening. Dit kan niet bij een standaard uitvoering.

Ook qua onderlat is er keuze tussen verschillende opties. Afhankelijk van de breedte en stofkeuze is het mogelijk deze te laten bekleden met de gekozen stof. Ook kun je kiezen voor de standaard onderlat met een afgeronde voorzijde, of een platte voorzijde. De onderlat is altijd in dezelfde kleur als de gekozen systeemkleur: wit, technisch zilver of zwart.

Rolgordijnen voor draaikiepramen

Ook voor kunststof draaikiepramen waar je niet in wil boren kun je rolgordijnen op maat bestellen. Deze worden in een speciaal aluminium frame geplaatst dat met clips of magneten wordt bevestigd aan je kozijn.

https://marasol.nl/rolgordijnen/verduisterend/

Gerelateerde artikelen

Je eerste huis kopen?

Een huis kopen met het hypotheekadvies in Gorinchem

Moet jouw dakbedekking vervangen worden?