Losser Digitaal
Image default
Wonen

De kosten geluidsisolatie, de moeite waard of niet?

We staan er vaak eigenlijk niet voldoende bij stil, maar bij het isoleren van een woning is het zo dat er een keuze kan worden gemaakt tussen twee verschillende soorten isolatie. In eerste instantie is er uiteraard de thermische isolatie waarvan sprake is, maar wat bovendien ook te denken van zogenaamde geluidsisolatie? Voor heel wat mensen geldt dat ze zich openlijk afvragen of de kosten geluidsisolatie die gemaakt dienen te worden eigenlijk wel de moeite waard zijn. Dit is een beetje afhankelijk van de situatie in kwestie, maar in het merendeel van de gevallen is dat zeker zo! 

Wanneer is geluidsisolatie plaatsen interessant?

Voordat we dieper ingaan op de kosten geluidsisolatie is het de moeite waard om even stil te blijven staan bij de situaties waarin het laten plaatsen van dergelijke isolatie echt de moeite waard is. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen tal van verschillende situaties, zoals:

  1. Wanneer je in een zeer druk gebied woonachtig bent met veel geluidsoverlast;

  2. Als je omwille van professionele doeleinden geluiden van buitenaf moet weren; 

De kosten geluidsisolatie worden in de praktijk in tegenstelling tot de kosten die zijn verbonden aan thermische isolatie uiteraard louter financieel gezien een stuk minder eenvoudig terugverdiend. Dat kan ook niet anders aangezien je hierdoor geen rechtstreekse besparing weet te realiseren. Dit gezegd hebbende moet het wel gezegd dat je hierdoor het wooncomfort sterk kan verbeteren.

Hoe kan je geluidsisolatie toepassen in je huis?

Wanneer je een concreet beeld wenst te hebben van de kosten geluidsisolatie waarvan sprake is zal je tot de vaststelling komen dat je eerst even goed zal moeten kijken naar de verschillende onderdelen van de woning die je op deze manier gaat laten isoleren. Wat dit betreft zal je immers tot de vaststelling komen dat de kosten hiervoor een groot deel op gebaseerd zijn. De verschillende onderdelen van je huis die je kan voorzien van geluidsisolatie zijn alvast de volgende:

  • De vloer;

  • Het plafond;

  • De muren;

In heel veel gevallen is het zo dat mensen voor het kunnen behalen van het best mogelijke eindresultaat kiezen voor het isoleren van al deze verschillende onderdelen. Dit heeft uiteraard als gevolg dat de totale kosten geluidsisolatie iets hoger zullen komen te liggen, maar daar staat tegenover dat je wel kan rekenen op de best mogelijke geluidsisolatie die er bestaat.

Met welke kosten geluidsisolatie moet je rekening houden?

De uiteindelijke kosten geluidsisolatie die er aan je aangerekend zullen worden zijn uiteraard sterk afhankelijk van de verschillende onderdelen van je woning die je graag wenst te laten isoleren. De gemiddelde kostprijs waar je afhankelijk van het onderdeel van je huis op kan rekenen zijn:

  • Gemiddeld tussen 30 en 45 euro per vierkante meter bij vloer geluidsisolatie;

  • Gemiddeld tussen 35 en 55 euro per vierkante meter bij plafond geluidsisolatie;

  • Gemiddeld tussen 55 en 105 euro per vierkante meter bij muur geluidsisolatie;

Ben je van plan om een combinatie van onderdelen van je huis te laten voorzien van geluidsisolatie? In dat geval zal je kunnen concluderen dat er op de totale kostprijs nog een korting kan worden voorzien. Het spreekt voor zich dat ook dit uiteraard alleen maar zeer interessant is. Wist je dat je subsidie kan krijgen voor isolatie? Op deze pagina leest u meer over de eisen aan de subsidie isolatie!

 

Gerelateerde artikelen

een stoel opnieuw bekleden?

Schilderwerk uitbesteden aan de Schilder uit Enschede

Met een frisse blik zal de interieurstylist in Uden inrichten