Losser Digitaal
Image default
Sociaal

Duurzame technologie: wat speelt er op dit gebied?

Het is 2021 en het is ondertussen wel duidelijk dat we stappen moeten ondernemen willen wij deze aardbol kunnen redden. Ook op het gebied van technologie zijn er veranderingen gaande welke inspelen op deze – ontzettend belangrijke – trend. Na het lezen van dit artikel ben jij weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van duurzame technologie en weet je precies hoe jij zelf een steentje kunt bijdragen om de aarde te redden. Het blijft ten slotte het thuis van iedereen!

Laat je apparaten maken in plaats van nieuwe te kopen

Het is algemeen bekend dat er veel grondstoffen worden gebruikt als er nieuwe technologie in de maak is. Door bijvoorbeeld een iPhone XS reparatie uit te voeren, voorkom jij dat deze grondstoffen opnieuw moeten worden gewonnen om weer een nieuwe telefoon in elkaar te zetten. Het is leuk om altijd te kunnen genieten van de nieuwste technologie, maar soms is het verstandiger om wat later met je huidige technologie te doen. Een Macbook reparatie voorkomt bijvoorbeeld dat er weer nieuwe kobalt nodig is om batterijen te produceren. Op deze manier kun jij je steentje bijdragen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Alhoewel wij natuurlijk ook goed snappen dat je na X aantal jaar wel toe bent aan een nieuwe telefoon of laptop. 

Steeds meer elektrische auto’s beschikbaar

Je zult het misschien wel hebben gemerkt: er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt. Elektrische auto’s zijn gewild en worden geleverd met steeds meer bereik in kilometers. Sommige elektrische auto’s kunnen wel tot 500 kilometer rijden voordat deze weer opgeladen moeten worden. Ideaal dus ook voor dagelijks gebruik. Hiernaast worden de designs van elektrische auto’s steeds indrukwekkender. Hiernaast komen er steeds meer elektrische auto’s ook op de tweedehands markt, waardoor het voor de lagere inkomens ook mogelijk wordt om een soortgelijke auto aan te schaffen. 

Technologische innovatie leidt tot verduurzaming

Vaak wordt technologie niet als één van de meest duurzame branch gezien. Soms is het dus nogal lastig om in te zien dat technologische innovatie leidt tot verduurzaming. Dit kan natuurlijk wel voorkomen! Als er technologische processen worden verduurzaamt leidt dat tot een combinatie van innovatie en verduurzaming. Dit zie je bijvoorbeeld bij het gebruik van Internet of Things. Door deze technologie toe te passen kunnen er complete leefgebieden van dieren – en mensen – verbeterd worden door energie van schone afkomst te gebruiken en deze processen te versnellen. Hoewel wij als eindgebruikers onze producten dus vaker proberen te laten maken in plaats van nieuwe producten te kopen, worden ook de fabrikanten langzaamaan wakker. Fabrikanten proberen steeds vaker hun technologische processen te verduurzamen. 

Technologie en duurzaamheid kunnen heel goed samen gaan. Helaas is dat tot nu toe nog niet altijd het geval bij de fabrikanten. Jijzelf kan hier natuurlijk ook een steentje in bijdragen. Door kleine veranderingen in jouw dagelijks leven door te voeren kun je jouw voetafdruk verkleinen en het opnemen voor de aarde. Als we allemaal een klein beetje hieraan bijdragen, kunnen we – samen met de technologie van de toekomst – de aarde redden!

Gerelateerde artikelen

Wat zijn social media tools en wat kun je er allemaal mee?

Een social media partner om online te groeien

De toekomst van evenementen