Losser Digitaal
Image default
Games

Wat is het effect van de aanscherping van de hypotheekregels?

Het is voor steeds meer mensen onmogelijk een huis te kunnen kopen en ook de huurprijzen rijzen de pan uit. Voorlopig zal daar nog geen verandering in komen, aangezien alles erop wijst dat de hypotheekregels binnenkort nog verder zullen worden aangescherpt. In dit artikel lees je om welke aanscherping het gaat en welke effecten dit met zich meebrengt.

 

Aanscherping hypotheekregels na oproep toezichthouder

Onlangs schreef de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) een kritische brief aan banken en geldverstrekkers. Hierin roept zij op om de touwtjes strakker aan te trekken wat betreft het verstrekken van hypotheken. Met de achterliggende gedachte: door de krapte op de woningmarkt, lopen banken en geldverstrekkers het risico dat kopers de grenzen van de leennormen opzoeken en na verloop van tijd onverhoopt niet meer aan de afloseisen van hun hypotheek kunnen voldoen. Volgens de toezichthouder vraagt dit om aanscherping van de hypotheekregels, om overkreditering te voorkomen.

Dit zal erin resulteren dat eenieder die niet binnen de standaard voorwaarden voor een hypotheekaanvraag past, niet of nauwelijks meer in aanmerking zullen kunnen komen voor een hypotheek.

 

Weg met de maatwerkhypotheek

Lange tijd waren hypotheekverstrekkers erbij gebaat om in sommige gevallen maatwerkhypotheken te verstrekken. Dit betekent dat zij hypotheken verstrekten aan mensen die buiten de standaard leennormen vielen. Deze maatwerkhypotheken kwamen voort uit financieel vertrouwen: de betreffende persoon kan aantonen dat diens financiële situatie dermate stabiel is om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Dit bood een aangename oplossing voor zzp’ers, starters op de woningmarkt of (duur)huurders.

De aanscherping van de hypotheekregels zal de mogelijkheden van maatwerkhypotheken drastisch verminderen. Er wordt zelfs verwacht dat maatwerkhypotheken binnenkort verleden tijd zullen zijn.

 

Gedwongen de overspannen huurmarkt op

Onderaan de streep zal dit bovendien gaan betekenen dat veel mensen gedwongen zijn de overspannen huurmarkt op te gaan of erop te blijven. Terwijl de kosten van een vrije sector-huurwoning vaak vele malen hoger liggen dan de lasten van een hypotheek voor een vergelijkbare woning.

 Uiteindelijk zal de aanscherping van de hypotheekregels er juist toe leiden dat meer mensen de kans hebben om in financiële problemen te komen en zal de woningmarkt er nog vaster door komen te zitten. Wil jij meer informatie over jouw mogelijkheden? Kijk dan eens bij NIBC Direct!

Gerelateerde artikelen

Tips voor het inrichten van een woonkamer voor beginners

De nieuwste trends in signage en belettering voor zichtbaarheid van je bedrijf

Beste praktijken voor het veilig en winstgevend verkopen van OSRS-goud