Losser Digitaal
Image default
Games

Leren schaken? Met dit stappenplan lukt het!

Schaken is een hele interessante tak van sport en een spel van aanvallen en verdedigen. Schaken wordt steeds populairder, mede door het succes van de serie: Queens Gambit. Niet iedereen wordt met talent en aanleg voor schaken geboren. Toch is het niet moeilijk om te leren, zeker wanneer je onderstaand stappenplan en tips opvolgt. Wanneer je de basisregels begrijpt, wil je alleen nog maar beter leren schaken.

 

De basisuitrusting, een schaakbord met stukken

Zoals dat overal voor geldt, is goed materiaal van belang om tot de beste resultaten te kunnen komen. Dat houdt in een stevig schaakbord met stukken. De schaakstukken moeten goed op het schaakbord blijven staan. Grotere schaakstukken uit een wat zwaarder materiaal zijn de goede keuze. Schaakstukken kopen? Raindroptime biedt een uitstekende kwaliteit aan.

 

De regels

Met schaken moet de koning van je tegenstander veroverend worden met behulp van zes verschillende schaakstukken. Elk schaakstuk dient op eigen wijze op het schaakbord te worden verplaatst: De koning Mag recht of schuin in alle richtingen worden bewogen en maar één veld per zet.

 • De koningin: Mag schuin, recht, naar voren, naar achteren en opzij worden bewogen over zoveel velden als gewenst.
 • De toren: Mag recht naar voren, naar achteren of opzij worden bewogen over zoveel velden als gewenst.
 • De loper: Mag schuin, recht, naar voren en naar achteren worden bewogen over zoveel velden als gewenst.
 • Het paard: Het paard moet altijd één veld horizontaal of verticaal én twee velden vooruit of achteruit naar links of naar rechts worden verplaatst. Het paard is het enige schaakstuk dat mag springen.
 • De pion: Een pion mag alleen naar voren worden bewogen. Alleen bij de allereerste zet mag de pion één of twee velden naar voren worden verplaatst. Na de eerste zet mag de pion nog maar één veld vooruit worden verplaatst.

 

Aanvallen of slaan

Je kunt een stuk van een je tegenstander slaan door met jouw stuk en met inachtname van de mogelijkheden van jouw schaakstuk, op het veld van stuk dat je wilt slaan te gaan staan. Een geslagen (veroverd) stuk wordt van het schaakbord worden weggenomen. Alleen een pion mag anders slaan dan die mag worden bewogen, namelijk schuin naar voren. Wanneer je met je pion aan de overkant bent geraakt, mag je in ruil daarvoor een schaakstuk van jezelf naar keuze terugzetten. Een slimme keuze is natuurlijk de koningin. Heb je nog een koningin op het bord staan? Neem dan zolang een koningin uit een ander schaakspel. Deze manier van ruilen wordt ook wel promoveren genoemd.

Er is nog een bijzondere en hele belangrijke spelregel bij schaken, de rokade. Een rokade heeft tot doel je toren in het spel te brengen en tegelijkertijd je kwetsbare koning te beschermen. Een rokade komt in bijna elke schaakpartij voor en kan alleen worden uitgevoerd wanneer zowel de koning als toren niet zijn verplaatst. Het gaat als volgt: verplaats de koning twee of drie velden naar links of naar rechts en zet de toren over de koning heen direct in het veld naast de koning. Tussen de toren en de koning mogen geen andere stukken staan. Verder mag de koning niet schaak staan, niet schaak komen te staan en mag niet over een veld worden bewogen waarop hij schaak zou staan.

Schaakstukken hebben een waarde, waarbij de koning de hoogste waarde heeft en een pion de laagste waarde. De volgorde is:

 1. Koning
 2. Koningin
 3. Toren
 4. Loper
 5. Paard
 6. Pion

Waarschijnlijk duizelt het je na al deze informatie. De beste en de leukste manier om het schaken onder de knie te krijgen is oefenen. Ideaal is het wanneer een meer ervaren schaker je helpt, je voorbeelden laat zien en je uitleg geeft. Je kunt ook online een partij tegen een schaakcomputer spelen. Zeker voor de beginnende schaker is dat erg fijn en zo leer je de juiste spelregels toe te passen. Probeer goed te kijken en te onthouden welke stukken door de schaakcomputer worden aangevallen en natuurlijk welke stukken je zelf kunt aanvallen. Begin met het eenvoudigste niveau en stel de tijd ruim in. Zodra je merkt dat je beter wordt, kun je het niveau natuurlijk verhogen. Je kunt ook lid worden van een schaakclub of af en toe een spelletje schaak op je smartphone spelen. Er zijn voldoende apps die je kunt downloaden. Verder kun je natuurlijk alles over schaken in een goed boek teruglezen, bijvoorbeeld schaken voor mummies. Een boek moet natuurlijk wel aansluiten bij jouw kennis en vaardigheden.

 

https://www.raindroptime.com/chess.html

Gerelateerde artikelen

Zo houd je je bed hygiƫnisch schoon

Leuke spellen om buiten te doen

10 Leuke Teambuildingactiviteiten om de Samenwerking te Versterken