Losser Digitaal
Image default
Aanbiedingen

Dammen voor beginners

 

Iedereen kent het spelletje dammen wel, maar weet je dan ook echt hoe het spel gespeeld moet worden? Zo niet, dan leren we je dit graag in deze mini-cursus ‘Dammen voor beginners’. Wat heb je nodig om het spel te kunnen spelen en wat zijn de spelregels? We leggen het je hier allemaal uit.

 

 

Om te kunnen dammen dien je uiteraard een dambord en bijbehorende damschijven te hebben. Deze kun je online eenvoudig aanschaffen. Op deze website vind je een heel overzicht aan damborden en kun je het beste dambord voor jou bestellen. Damstenen kopen doe je vaak apart van het bord, omdat een dam- en schaakbord hetzelfde zijn. Je moet dus ook apart schaakstukken kopen en hetzelfde geldt voor damschijven. Damstenen kopen moet je dus echt niet vergeten, omdat het niet standaard bij een bord inbegrepen is. Gelukkig hebben ze daar bij Raindroptime een groot assortiment voor, met allerlei soorten stenen in allerlei kleuren en maten. Je hebt verschillende soorten damspellen. Zo heb je het standaard bordspel, maar ook reisvarianten en magnetische spellen. Deze zijn makkelijk mee te nemen en leuk voor onderweg.

 

Spelregels

Dammen is een spel wat niet heel lang hoeft te duren, meestal ben je er wel een halfuurtje zoet mee. Je speelt het spel met twee personen. Voor het spel gebruik je allen de donkere vakken van het bord. Iedere speler heeft 20 damstukken en het doel is om de damstukken van de tegenstander van het bord te slaan en ervoor te zorgen dat de tegenpartij geen zet meer kan doen.

 

Slaan

Om en om verzet je een damstuk schuin naar voren. Indien er een stuk van de tegenpartij schuin voor je ligt, moet je deze ‘slaan’. Dit kan alleen als het vak achter de geslagen schijf ook leeg is. Het geslagen stuk wordt dan van het bord genomen. Slaan is verplicht in dit spel! Je mag om een steen te kunnen slaan hierbij ook achteruit bewegen. Soms komt het voor dat je in dezelfde beurt met dezelfde steen nog meer stukken van de tegenpartij kan laan. Dit heet een meerslag. Een meerslag gaat vóór een andere slag, omdat je zoveel mogelijk schijven moet slaan in één beurt. Je mag bij een meerslag voor- en achteruit bewegen en zelfs hoeken van 90 graden maken.

 

Dam

Een schijf wordt een dam als deze de laatste rij bij de tegenstander heeft bereikt. Hier wordt een schijf bovenop gelegd en vanaf dat moment kan de schijf niet meer vooruit. Met een dam mag echter wel geslagen worden. Dit moet een losstaande schijf zijn die op dezelfde diagonaal ligt. Ook een meerslag is mogelijk met een dam, echter kan het voorkomen dat deze dan in het veld eindigt. De dam kan dan worden geslagen door de tegenpartij.

 

Winnen

Wanneer de tegenpartij geen schijven meer heeft of geen zetten meer kan doen omdat de stukken vast staan, win je het spel. Ook kan de tegenstander opgeven of door de tijd zijn. Een belangrijke regel in dit spel is ‘aanraken = zetten’. Oftewel; als je een stuk hebt aangeraakt, dien je hiermee te spelen. je mag dan niet meer naar een ander stuk wisselen. Veel succes en met plezier met dammen!

                                                       

https://www.raindroptime.com/

Gerelateerde artikelen

E step voor thuis of op het werk; een goed idee?

Wat moet je doen als je bent buitengesloten?

De voordelen van Amsterdam, zowel de fietspaden als trambanen.